Начало » Блог » Можете ли да правите йога всеки ден?

Можете ли да правите йога всеки ден?

Ежедневното практикуване на йога е възможно и се насърчава. Някой от ползите са повишена енергия, мобилност и гъвкавост. Когато практикувате йога всеки ден, е важно да смените рутината си с лесни потоци и процедури, които натоварват тялото ви. Наличието на този баланс ще ви донесе най-голяма полза.

Ежедневната тренировка е много важен фактор за развитието на вашето здраве. Когато казвам да тренирате всеки ден, нямам предвид, че трябва да имате интензивна сесия всеки ден. Инвестирането само на 10 минути на ден с достатъчно обем за дълъг период от време ще помогне много.

Ползите от ежедневното практикуване на йога са:

Повишена гъвкавост
Повишена подвижност
Повишено настроение
Повишена енергия

Целта е да можете да стимулирате тялото си всеки ден, така че да е приятно, загрято и подготвено за всичко, което трябва да постигнете. Включването на йога всеки ден ще бъде полезно за вашето здраве, защото ще ви позволи да развиете необходимия навик, за да поддържате здравето си под контрол.
Повечето хора често ще се чувстват прекалено удобно и ще се съсредоточат върху този стил на рутина в ежедневието си. Практикувайки йога всеки ден, тя развива този навик да въвежда тялото ви в рутинна тренировка всеки ден.
Тези от вас, които не се наслаждават на процеса в началото, скоро ще установят, че развиват този силен навик да искат да практикуват йога или да движат тялото си постоянно.
Освен това ще развиете по-силна връзка със себе си в разбирането кой сте и какво искате. Знам, че това може да ви звучи странно, но като се фокусирате върху тялото си всеки ден, това укрепва връзката между ума и тялото.
Започвате да виждате много неща от живота си и също така те започват да идват на мястото си, защото се чувствате по-центрирани.

Колко често е твърде често да правите йога?
Единственият път, когато йога се прави твърде често, е когато се прави същата точна рутина всеки ден, която изисква висока интензивност. Правенето на една и съща рутина отново и отново ще причини повтарящо се нараняване от стрес. Правенето на тези високоинтензивни съчетания без никакъв вид почивка също ще ви попречи да се възстановите напълно. Например, кажете, че искате да станете наистина добри в стойки на ръце и сте решили да тренирате по 1 час на ден през следващите 30 дни. Може да развиете способността си да правите стойка на ръце, но ако не включите други движения, за да разтегнете китката си, в крайна сметка може да я нараните. Ето защо осигуряването на разнообразна гама от различни движения към вашите рутинни процедури е много важно. Ако сте начинаещи в тренировките, ходенето за 10 или повече минути навън е чудесен начин да промените рутината си. Целта е да слушате тялото си и да разберете какво трябва да направите, за да не правите твърде много.

Как йога помага на тялото ви?
Йога помага на тялото ви, като увеличава гъвкавостта и силата на мускулите, които обикновено не бихте активирали във фитнес зала. Това става чрез задържане на различни видове пози и преминаване през различни потоци. Ако сте нов в йога, всяка поза, която се опитвате да заемете, е ново движение, което не сте правили преди. Редовното практикуване на тези различни съчетания ще накара тялото ви да се почувства по-будно и ще изгради чиста мускулна маса. Това не само е страхотно за изграждане на сила и гъвкавост, но може да помогне и при загуба на тегло. С течение на времето ще започнете да забелязвате, че ще почувствате по-силна връзка с тялото си. Много проучвания показват, че чрез укрепване на връзката с тялото ви изграждате повече самочувствие и намалявате стреса.

Как да започнете да правите йога всеки ден?
Най-добрият начин да започнете нещо ново е да се ангажирате с 30-дневно предизвикателство. Намерете поне 3 рутини, върху които искате да работите, и редувайте всяка рутина всеки ден.
Понякога може да нямате време да завършите цялата рутина и това е добре. Основното нещо, което трябва да правите всеки ден, е да започнете. Започнете своята рутина и се опитайте да прекарате поне 5 до 10 минути в практикуване на позите.
Следете това предизвикателство с календар, създаден специално за това, което искате да постигнете. Съхранявайте календара на място, което ще ви накара да го преглеждате всеки ден.
Вашата цел е да се ангажирате да отчитате всеки ден всеки път, когато прекарате най-малко 5 до 10 минути, или всеки период от време, с който искате да се ангажирате, в продължение на 30 дни подред.
Ако сте съвсем нов в йога или в тренировките като цяло, силно препоръчвам да започнете с по-малко време. Трябва да сте развълнувани и готови на следващия ден да направите нова тренировка!
Натискането на себе си до изтощение в началото бързо ще изчерпи мотивацията ви. Трябва бавно да се изградите, така че да продължите по това здравословно пътуване за години напред.

Трябва ли да правите една и съща йога програма всеки ден?
Препоръчвам да намерите една йога рутина, която ви харесва, която ви кара да се чувствате добре и мотивирани. Практикувайте тази рутина 2-3 пъти седмично, но не правете една и съща практика всеки ден. Въз основа на нивото на трудност на серията ще се определи дали трябва или не да правите една и съща рутина всеки ден. Ако рутината, която сте избрали, е много трудна, силно се препоръчва да не правите тази серия всеки ден. Рутина, която може да се изпълнява всеки ден, е една от нашите нежни йога процедури или сутрешните процедури за загряване. Тези процедури са специално създадени, за да събудите тялото си и да го раздвижите. Когато правите тези процедури, не трябва да усещате голямо напрежение. Ако почувствате болка, това е ясна индикация, че трябва да се отдръпнете малко и да не натискате толкова много. Нашата цел е да ви накараме да се вълнувате да тренирате на следващия ден. Никога не прекалявайте до степен, която ви кара да искате да излетите за една седмица. Смесването на вашата йога практика и смяната на позите, които правите всеки ден, наистина ще ви помогне да израснете както физически, така и психически.

Ежедневни йога пози
Позите, които могат да се практикуват всеки ден, се фокусират повече върху гъвкавостта, а не върху укрепването на мускулите. Тези пози са идеални, за да помогнат на тялото ви да се отпусне след дълъг напрегнат ден и, ако имате нужда от помощ, да се отпуснете.

Заключение
В крайна сметка вие сте този, който ще определи какво можете и какво не можете да правите. Ако сте разработили рутина, която ви кара да се запалвате и вълнувате, придържайте се към нея! Почувствайте тялото си и наистина започнете да развивате тази силна връзка. Знайте кога трябва да тренирате 5 минути и кога трябва да продължите повече от 45 минути. Следете напредъка си със здравен дневник/плановик. Напишете как се чувствате и какво сте правили по време на вашата рутина. Ако правите открития, запишете ги! Може би имате специфична поза, която облекчава болките в гърба ви или просто ви кара да се чувствате добре в сравнение с другите йога пози. Всеки един от нас е различен и ще създаде различни връзки. Когато намерите тези връзки, запишете ги, за да можете да се върнете и да ги изследвате повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *