Начало » Блог » Значението на „Намасте“

Значението на „Намасте“

Какво означава „Намасте“?

Завършва ли вашият учител по йога всяка практика, като казва Намасте?
Жестът Намасте представлява вярата, че във всеки от нас има Божествена искра, която се намира в сърдечната чакра. Жестът е признание на душата в едно от душата в друго.

Определение на „Намасте“.

„Нама“ означава поклон, също означава и аз, а „те“ означава теб. Следователно Намасте буквално означава „поклони ми се ти“ или „покланям ти се“.

Как да направим жеста „Намасте“?

За да изпълним Намасте, поставяме ръцете заедно в сърдечната чакра, затваряме очите и прекланяме главата. Може да се направи и като поставите ръцете пред третото око, наведете главата и след това сведете ръцете до сърцето.

Това е особено дълбока форма на уважение. Въпреки че на Запад думата Намасте обикновено се говори заедно с жеста. В Индия се разбира, че самият жест означава Намасте и следователно е излишно да се произнася думата, докато се покланяте.

Събираме ръцете в сърдечната чакра, за да увеличим потока на Божествената любов. Навеждането на главата и затварянето на очите помага на ума да се предаде на Божественото в сърцето. Човек може да направи Намасте на себе си като техника на медитация, за да навлезе по-дълбоко в сърдечната чакра; когато се прави с някой друг, това също е красива, макар и бърза медитация.

За учител и ученик Намасте позволява на двама души да се обединят енергично до място за връзка и безвремие, свободно от връзките на его-връзката. Ако това се прави с дълбоко чувство в сърцето и с предаден ум, може да процъфти дълбок съюз на духовете.

Кога да включите „Намасте“ във вашата практика?

В идеалния случай Намасте трябва да се прави както в началото, така и в края на класа. Обикновено това се прави в края на урока, защото умът е по-малко активен и енергията в стаята е по-спокойна. Учителят инициира Намасте като символ на благодарност и уважение към своите ученици и собствените си учители и в замяна кани учениците да се свържат със своя род, като по този начин позволява на истината да тече – истината, че всички сме едно, когато живеем от сърцето.